Acasă Lumea largă Ungaria și-a securizat livările de gaz

Ungaria și-a securizat livările de gaz

„Acord revoluționar” cu Turcia.

0

Viktor Orbán i-a primit în Ungaria, la Budapesta, pe liderii Turciei, Serbiei, Qatarului şi ai altor state din Asia Centrală. I-a invitat cu ocazia Zilei Naţionale, dar și pentru Campionatul Mondial de Atletism.

Premierul maghiar a profitat de ocazie pentru a securiza, în discuții bilaterale, livrările de gaz pentru Ungaria.

Într-o întâlnire cu uşile închise, Orbán şi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, au discutat despre cooperarea bilaterală, războiul din Ucraina şi aderarea Suediei la NATO. Aderare pe care ambele ţări au blocat-o.

Tema principală – securitatea energetică a Ungariei.

Însă adevărata miză a discuţiilor a fost securitatea energetică. Ucraina a anunţat că nu va prelungi în 2024 acordul cu Rusia pentru tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său. Iar Ungaria importă masiv gaz din Rusia.

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că fluxul de gaze din Serbia către Ungaria va trebui să fie mărit dacă Ucraina reziliază contractul de tranzit de gaze cu Rusia. Budapesta va căuta să-și asigure aprovizionarea cu gaze naturale din Qatar şi Azerbaidjan. Nu este de mirare că liderii din aceste ţări au fost pe lista invitaţilor lui Orbán.

Ungaria a menţinut legături strânse cu Moscova de la invazia la scară largă a Ucrainei din februarie 2022. A crescut livrările de gaz şi petrol rusesc şi s-a abținut să sprijine Ucraina cu arme.

În plus, anii de presupuse abuzuri ale statului de drept şi de regres democratic au îndepărtat Budapesta de partenerii săi europeni şi americani.

Prima vizită a președintelui turc în UE după realegerea sa.

Pe de altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, reales în urmă cu câteva luni pentru un nou mandat de cinci ani, caută să-şi refacă relaţiile deteriorate cu Occidentul. Or, Erdogan nu vizitase nicio ţară din UE de la realegerea sa în luna mai.

Tarik Demirkan, economist şi redactor-şef al publicaţiei de ştiri turceşti Türkinfo, a declarat pentru Euronews că Budapesta este puntea de legătură între Ankara şi economia UE. „Este foarte important pentru Turcia să îşi repare relaţiile cu Occidentul. Turcia are o relaţie foarte bună cu Rusia, China şi Orientul Mijlociu. Dar comerţul său extern şi comerţul său, în general, este înclinat spre Occident”, a adăugat el.

Ungaria va cumpăra gaze din Turcia și Serbia

Ca urmare a discuţiilor dintre Orbán şi Erdogan, conglomeratul energetic maghiar MVM a convenit să cumpere 275 de milioane de metri cubi de gaze naturale de la compania energetică turcă BOTAS.

„Acest aranjament strategic face parte din iniţiativa cuprinzătoare a guvernului de a consolida aprovizionarea energetică naţională”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs.

„Această mişcare are ca scop creşterea securităţii energetice şi stabilizarea preţurilor la gaze, având în vedere criza energetică internaţională cauzată de conflicte şi sancţiuni”, a spus el, citat de Reuters.

La rândul său, Serbia va furniza Ungariei livrări sporite de gaze naturale ruseşti, dacă Ucraina va pune capăt acordului cu Rusia. Declarația a fost făcută duminică ministrul de externe din Ungaria, Péter Szijjártó.

Ungaria – cooperare strategică cu Qatarul.

Ministrul ungar de externe a mai anunţat că s-a ajuns la un acord între Ungaria şi Qatar. Relaţiile dintre cele două state vor fi aduse la nivelul unei cooperări strategice.

După summitul Ungaria-Qatar, şeful diplomaţiei ungare a relatat că negocierile au fost unele de succes. S-a convenit asupra cooperării strategice, cele mai importante domenii fiind energia, agricultura şi managementul apei. Péter Szijjártó şi omologul său din Qatar au semnat un acord de cooperare privind protecţia mediului şi formarea diplomatică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version